Overvægt

Claus er uddannet kok og er ansat ved stort hotel- og konferencekompleks. Han har i mange år været meget fagligt engageret og derudover været med i mange aktiviteter i forbindelse med sin mangeårige fritidsinteresse håndbold. Han er ikke længere aktiv spiller, men træner to drengehold og sidder i bestyrelsen for håndboldforeningen.
Claus har det sidste år oplevet en meget stresset arbejdsperiode med lange arbejdsdage og faglige møder på grund af det belastende arbejdsmiljø, der har været kendetegnet for hotel- og restaurationsbranchen generelt. 
Claus er meget glad for mad og står for aftensmaden, når han er hjemme til det. Claus ryger 30-35 cigaretter dagligt og er glad for øl, vin og spiritus, hvilket han ofte får rigeligt af. Claus er klar over risikoen ved et langvarigt stort forbrug af både cigaretter og alkohol. Claus er ved en helbredsundersøgelse hos lægen blevet gjort opmærksom på de risici, der er forbundet med den levevis, han har. Han vejer 95 kg. og er 185 cm høj. Claus har tendens til åndenød, søvnbesvær og hovedpine, og han kan få perioder med pressende fornemmelser ved brystet. Det bekymrer ham, at han er blevet tiltagende utålmodig og frustreret i forhold til børnene, og han oplever sig trist og tungsindig og har svært ved at overskue samværet med børnene.

”Fedme er en almindelig og stingede sygdomstilstand I Danmark og I resten af den industrialiserede verden (2010 46,7% af voksne er overvægtige / 2013 47,4% af voksne er overvægtige)” - Ernæring og diætetik s.100-

Hvad er overvægt?
Overvægt er en tilstand hvor vægten er større end en standardvægt (ideal- eller normalvægt).
Overvægt kan også skyldes andet end fedme;
- Stor muskelmasse - Kraftig knoglebygning - Eller vandophobning i organismen

BMI udregnes ved at dividere kropsvægten i kg, med højden i meter, i anden potens. 
Altså:       70     
            170*170  = 24,22 (normalvægtig)

For at vurdere graden af fedme eller overvægt bruges ofte BMI, denne udregnings metode er dog ikke altid optimal pga. ovenstående grunde til højere vægt. Man kan altså ikke altind gå ud fra folks BMI, da dette kan være misvisende, hvis personen har stor muskelmasse, en kraftig knoglebygning eller hvis der er vandophobning i organismen.
Hvis ens BMI’et ligger mellem 25 og 30, kaldes det moderat overvægt, fordi dette ofte skyldes en øget fedtmasse – men kan som skrevet ovenfor også skyldes andre forhold.
Et BMI der ligger over 30, skyldes det så godt som altid at fedtmængden I kroppen er forøget, dvs. fedme.
           
Body mass index skala:
BMI under 18,5 = undervægtig
BMI mellem 18,5-24,9 = normalvægtig
BMI mellem 25-29,9 = overvægtig 
BMI mellem 30-39,9 = fedme
BMI over 40 = svær fedme

Talje: hofte-forholdet
- Eller “taljemålet” er derfor bedre til at forudsige risikoen for forskellige sygdomme pga. overvægt end BMI er.

Man kan være enten pære- eller æble-facon:
Pæreformen, også kaldet en gynoide fedtfordeling er at foretrække. Her er der tendes til at det overflødige fedt samler sig omkring hofter og bagdel – Det er oftest kvinder der har denne fedtfordeling. 

Æbleformen, kaldet en android facon, er den fedtfordeling der er forbundet med den største helbredsrisiko, med risiko for forskellige sygdomme som fx. Forhøjet blodtryk (hypertension), hjerte- og karsygdom, type 2-diabetes, galdesten, led- og ryggener, brok, højt kolesterol (hyperlipidæmi) og depression – Denne fedtfordeling ses hyppigst ved mænd.

”I alt er 47,4 % af den voksne befolkning moderat eller svært overvægtige (BMI≥25,0). I alle aldersgrupper er andelen større blandt mænd (54,3 %) end blandt kvinder (40,7 %). Dette skyldes hovedsageligt, at andelen af moderat overvægtige (25,0≤BMI<30,0) er større blandt mænd end blandt kvinder, da andelen af svært overvægtige (BMI≥30,0) er nogenlunde den samme blandt mænd og blandt kvinder (se tabel 4.5.2). Andelen af moderat eller svært overvægtige er mindst i aldersgruppen 16­24 år for både mænd (24,6 %) og kvinder (20,1 %) og stigende med alderen.” -Danskernes Sundhed - Den Nationale Sundhedsprofil 2013.pdf

Konklusion:
Da vi kun har fået Claus' højde og vægt i casen, kan vi desværre ikke udregne hans talje:hofte-forhold. 
Vi bliver derfor nød til at gå ud fra hans BMI, som udregnes på samme måde som vist ovenfor. Dermed finder vi ud af at Claus' har et BMI på 27,76 som i følge skemaet ovenfor viser os, at Claus er overvægtig. Det er dog stadig vigtigt at huske på at ens BMI kan være misvisende pga muskelmasse, knoglebygning og væskeophobninger. ifølge den opgivede BMI-udregnings hjemmeside, er Claus' idealvægt 74,27kg. 

I bogen "Ernæring og diætetik" s. 100 finder man fig. 6,2. Denne figur er et skema over vedligeholdelse- og øgning af vægt. Der er desværre ikke et skema over at tabe vægt. 
Ud fra de beregninger vi har lavet på Claus, har vi nu hans idealvægt på 74,27kg at gå ud fra. Claus burde altså, for at tabe vægt og komme ned på sin idealvægt, spise det antal kJ som opgivet for en der vil vedligeholde en vægt på ca. 75kg. Ifølge tabellen vil det sige at Claus' energiindtag skal være på ca. 9.000 kJ om dagen. 

Hvis man har problemer med at holde styr på vægten eller er overvægtig kan man søge hjælp hos ens praktiserende læge, hvorefter man kan blive henvist til en diætist.  



Ingen kommentarer:

Send en kommentar